Därför har TrygghetsVakten låg energiförbrukning

Principen bakom TrygghetsVakten Krypgrund är att nyttja de egenskaper som fysiken och krypgrunden erbjuder och hjälpa dessa förhållanden på traven. Allt för att med så lite energi som möjligt skapa ett klimat i krypgrunden eller torpargrunden som inte är mottagligt för fukt, lukt mögel och röta.

Fukt vandrar alltid från varmt till kallt.

Det är därför en krypgrund sällan har några problem under vinterhalvåret. Krypgrunden är ofta varmare än vad det är utomhus varvid en naturlig uttorkning erhålls.

Varm luft kan bära mer fukt än kall.

Genom att värma luften en grad sänker du den relativa fuktigheten med fem procentenheter. Om du har 85% relativ luftfuktighet vid 15 grader och höjer temperaturen med två grader blir således den relativa luftfuktigheten 75%.

Varm luft stiger och expanderar i förhållande till kall luft.

Detta innebär att när värme tillförs i krypgrunden, stiger den mot trossbotten och sprider ut sig. Genom detta skyddar den trossbotten och syll mot fukt, mögel och röta.

TrygghetsVakten Krypgrund suger inte in fuktig utomhusluft som sorptionsavfuktare och kondesavfuktare gör. Att därtill suga in varm luft från boytan till krypgrunden höjer i princip alltid den relativa fuktigheten.

Genom att TrygghetsVakten Krypgrund inte styr på relativ fuktighet utan på den faktiska risken för skador blir energiförbrukningen tre till fem gånger lägre än med traditionella avfuktare.

Ring oss gärna om du har frågor kring optimeringen.

Det finns flera sätt att optimera energiförbrukningen på TrygghetsVakten Krypgrund.

Se över takavattning

Att se till att allt vatten från stuprör rinner bort från huset skall ses som en grundläggande åtgärd. Om vatten kan tränga in i krypgrunden när det regnar kommer det att behövas avsevärt mer energi för att avfukta. Det behöver inte vara fritt vatten i krypgrunden för att förbrukningen skall gå upp utan det räcker med ett visst påslag på grundmur för att du skall få mer driftstid. Se till att alla stuprör rinner fritt och bort från grundmuren.

Se över dränering

Om du har en bristfällig dränering kommer du att få ett högre tillskott av fukt via grundmurarna och marken. En dränering håller normalt i 30 till 40 år. Mot grundmuren skall det ligga en spalt med dränerande material, exempelvis singel.  Isolera gärna muren utifrån med fuktgenomträngligt material som exempelvis Isodrän, Pordrän eller Opti Drain. Eventuella planteringar skall sluta åtminstone 40 cm innan grundmuren.

Isolera grundmur och mark i krypgrunden

Isoleringen ska i första hand placeras på utsidan av muren. Detta är tyvärr inte alltid möjligt då det ofta inbegriper en omfattande grävning runt fastigheten. Man väljer då att placera isoleringen på insidan av grundmuren. Det blir bäst effekt om du isolerar marken i grunden 1,5 gånger tjockare än insidan av muren.

Genom att täcka eller isolera grundmuren i höjd med omgivande marknivå  får du flera fördelar. Dels skapar du ett varmare klimat i grunden vilket alltid är gynnsamt och dels hindrar du fukt från att tränga in genom grundmuren. Detta är den metod som vi rekommenderar.

Med endast isolering på grundmuren blir grunden både köldtrög och värmetrög och den blir fuktigare fuktigare än en oisolerad grund under våren.  Denna typ av isolering bör antingen kompletteras med isolering mot mark eller tas bort.

En kompromiss är att täcka insidan på grundmuren med åldersbeständig byggplast och marken med cellplast eller krypgrundsisolering.

Material för isolering

Vi har testat en uppsjö av material för att isolera grundmur och mark i krypgrunder. Vi saluför en bland annat en  krypgrundsisolering som vi har fått bra resultat med Isoreflekt och armerad marktäckning. De reflekterar husets värmestrålning  samt reflekterar även strålningsenergin från en TryggetsVakt. Normal återbetalningstid på den armerade marktäckningen är 4-8 år.

Armerad marktäckning är stark, lätt och rulla ut samt spar energi då den höjer värmen i trossbotten ca 2-3°C.

Isoleringen ovan är ett 10 mm tjockt material framtaget  för krypgrunder. Materialet ersätter den vanliga 0,2mm åldersbeständig plast. Andra material som vi kan rekommendera är Isodrän, Pordrän, Opti Drain och lättklinker. Det går även bra att använda cellplast. Dock anser vi att det är på gränsen till för tidskrävande i de flesta krypgrunder samt har den uppenbara nackdelen att det inte håller att gå på.

Ventilation?

När du installerar TrygghetsVakten Krypgrund är det bra om du behåller så mycket ventilation som möjligt. Mängden ventilation som krävs är avhängigt hur stort fukttillskott du har i grunden.

God ventilation är viktigt ur radonsynpunkt och generellt bör man inte minska ventilationen i en krypgrund.

Att uppgradera Trygghetsvakten Krypgrund till en TrygghetsVakten Pro-X är oftast det enklaste sättet att styra ventilationen i en krypgrund.

Pro-X

Om det är snörika vintrar kan man med fördel skotta snön mot krypgrundsmuren vilket isolerar mot köldstrålningen.  När sedan vårvärmen kommer smälter snön och värmestrålningen kan tränga fritt in i krypgrunden.  Önskar man få högre värmeåtergivning vintertid inne i krypgrunden rekommenderas Isoreflekt, krypgrundsisolering, eller armerad marktäckning.  Läs mera om isolering här.

Klicka här för offert från en certifierad installatör?


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer