Krypgrundsavfuktare bäst i test

Krypgrundavfuktare – ”bäst i test”?

 

 

 

Bäst-i-test undersökningar av krypgrundsavfuktare eller vindsavfuktare gjorda av lekmän på någon tidning tenderar att fokusera på några enkla mätbara parameterar. Ofta, i sådana undersökningar, mäts hur mycket fukt avfuktaren kan ta ur luften vid en given temperatur och given luftfuktighet eller hur mycket som avfuktas per kilowattimme. Detta är ingen bra metod att ta reda på om en avfuktare är lämplig för en grund eller vind eftersom alla är unika konstruktioner med olika faktorer som lukter, radon- eller mögelgifter att ta hänsyn till.

Man vill veta hur mycket energi som krävs för att en grund eller vind alltid ska vara tillräckligt torr för att det inte ska ske någon återväxt. Tyvärr har inget oberoende institut, som SP, har gjort någon opartisk betygsättning av “krypgrundsavfuktare bäst i test”.

Följande frågeställningar kan beaktas innan man själv beslutar vilken avfuktare som är ”bäst i test”: 

Användningsområde

Krypgrunder är dammiga och kalla miljöer där i bygghandeln förekommande kondensavfuktare som bygger på nedkylning av luft för kondensutfällning är  inte bästa val.  Sk termiska-, hygrodynamiska och sorptionsavfuktare som bl. a. finns i TrygghetsVaktens sortiment har högre effektivitet och avsedda för dessa miljöer.

Tätning av ventilation

Kräver krypgrundsavfuktaren att grunden ska tätas helt som ex sorptionsavfuktare eller klarar den öppen ventilation? Öppen eller delvis öppen ventilation som det flesta av Trygghetsvaktens avfuktare är konstruerade för gör oftast att krypgrunden håller sig torr under en längre tid vid ett frånfall vilket bland annant SP beskriver på sin hemsida. Detta är extra viktigt för fritidshus som står obebodda större delen av året. 

Driftsäkerhet

Bygger avfuktningslösningen i krypgrunden på oberoende enheter så att om den ena slår ifrån finns det en annan som kompenserar?

Vad händer och vilken risk är det om krypgrundsavfuktaren slår ifrån vid exempelvis semester?  Den så kallade redundansen är viktig egenskap då förvaltare av kommersiella fastigheter väljer avfuktarlösning.

Energi

Vad är jag villig att betala i energiförbrukning per år? Vad blir det totalt under krypgrundsavfuktarens livslängd?  Finns det några kompletterande åtgärder som avfuktartillverkaren rekommenderar för att minska förbrukningen och vad hamnar förbrukningen då på?

Underhåll

Behövs filterbyten? Om det behövs, hur ofta och till vilken årskostnad? Norlmalt rekomenderas för sorptionsavfuktare ett- till två byten per år. 

När behövs värmebatteriet på en sorptionsavfuktare normalt bytas ut och till vilken kostnad? Och när behöver rotorn till avfuktaren bytas?  Viktiga frågor att ta kontrollera med leverantörern av avfuktaren.

Inköpspris 

Kan jag börja med en enklare variant och uppgradera om så behövs? Hur lång är avfuktarens beräknade livslängd? Hur blir det i förhållande till inköpspriset utslaget per år?

Garanti

Förutom längden är vilkoren av garantin lika viktiga.  Om man missar att byta filter inom föreskriven tidsintervall kan garantin upphöra hos en del tillverkare av sorptionsavfuktare.  Man måste då teckna en “försäkring” inkluderat filterbyte vilket gör att man blir “livegen” leverantören gällande årligt underhåll.

Mögelgift, lukt- eller radonvärden. 

Större delen av Sverige ligger på mark som avger radongas och i kommande EU direktiv kommer det finnas en nollvision gällande radioaktiva gaser. 

Tätar man krypgrunder leder det till stigande radonvärden vilket många husägare har fått erfara.

Vad händer med lukt som kan finnas i krypgrunden eller i marken om ventiler stängs? Vad händer med mögelgifter (mykotoxiner) om krypgrunden stängs igen?

Krypgrunder byggda mellan 50-80 talen hade ofta tryckimpregnerat virke eller asfaboard som avger illaluktande kemiska lukter.  Hur hanterar man att dessa inte når boytan på bästa sätt?

En krypgrundsavfuktare bör skapa undertryck och byta ut luft ett par gånger per timma för att smittad krypgrundsluft inte ska förorena inne i boytan. Läs mer under TrygghetsVakten Pro.

Ljudnivå

Vilken ljudnivå accepterar jag? Ingen alls eller liten? Eller är det ok med ljud från krypgrunden? 

Önskar man läsa vidare i problematiken krypgrundsavfuktare ”bäst i test” eller ”bästa val”  där sorptionsavfuktare / adsorptionsavfuktare, kondensavfuktare och TrygghetsVakten jämförs, se vidare  här: http://www.trygghetsvakten.se/wp-content/uploads/downloads/2011/05/jamforelser-olika-losningar.pdf

Önskar du komma i kontakt med en kunnig installatör för att få rådgivning?  Klicka här.


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer