Så fungerar en TrygghetsVakten vindsavfuktare

Så fungerar TrygghetsVaktens avfuktare för vind

 

 

 

Normalt varierar omgivningens fuktighet mycket under de perioder vindsutrymmen har som mest problem och därför räcker det ofta att bara kontrollera ventilation.

Skulle det ändock vara fuktigt ute så länge att det hinner ackumuleras skadliga mängder fukt på vinden så värmer TrygghetsVakten Vind utrymmet med hjälp av värmekabeln tills fuktigheten har gått ned. Genom att jämföra klimatet med groförutsättningarna hos de förekommande mögel – och rötsvampsorterna kan TrygghetsVakten Vind avgöra om det börjar närma sig risk för att mögel- eller rötsvampsporer kan börja växa. Endast då avfuktar TrygghetsVakten Vind med värmekabeln vilket minimerar energiåtgången.

Komplettera med fler fläktar eller fler värmepaket

Det är enkelt att bygga ut din Trygghetsvakt med upp till två fläktar och obegränsat med värmepaket. Detta kan vara lämpligt vid uppdelade eller större vindar. Det kan även vara nödvändigt om du har kattvindar (sidvindar) eller hus med valmat tak.

 

Ökad brandsäkerhet med TrygghetsVakten Vind/Classic på vinden i äldre och nyproducerade hus

Vindar med en öppen takfot får näst intill obegränsat med syre vid en brand.  TrygghetsVaktens vindavfuktare bygger på stängd takfot och behovstillförd ventilation.

Vid nyproduktion möjliggörs ökad brandsäkerhet genom att bygga med tätad takfot och TrygghetsVakten Vind Start/Classic. Detta innebär att brandceller understigande 400 kvm inte behövs byggas för att klara av fukt- och brandskyddsnormer.

Om elden klättrar på fasadens ytterpanel har den fri access in på vinden med ett i många fall explosionsartat förlopp.  Stängd takfot med en TrygghetsVakten Vindsavfuktare är därmed en säkrare konstruktionslösning.

För att stoppa syretillförseln vid en eventuell brand stänger dessutom TrygghetsVaktens vindsavfuktare ner ventilationen vid högre temperaturer.

Funktionen hos TrygghetsVakten Vind är alltså att avfukta vinden så mycket som möjligt när uteluften har lägre ånghalt än inne på vinden. Under perioder med ogynnsamt utomhusklimat skyddar TrygghetsVakten genom att inte ventilera utan övervakar istället klimatet.

Om det är nödvändigt för att förhindra fuktskador så värmer TrygghetsVakten utrymmet. När temperaturen stiger så sjunker den relativa fuktigheten eftersom den är direkt temperaturberoende. Varje grad som luften värms upp sänks den relativa fuktigheten med fem procentenheter.  På så sätt hindras mögel och rötsvamp från att etablera sig.

Systemet är extremt energisnålt. Den förmodade energiåtgången är ca en tiondel mot traditionella luftavfuktare som sorptionsavfuktare.

Sommartid ventilerar TrygghetsVakten Vind också om det är en värmeskillnad inne på vinden jämfört med ute.  Detta för att skapa ett lite behagligare inomhusklimat. Det har även visat sig att getingar som vill ha varmt och stilla inte alls trivs.

 

TrygghetsVakten Vind finns i två olika grundpaket.

TrygghetsVakten vind Start övervakar klimatet på vinden samt klimatet utomhus. När det är torrare luft ute än inne kommer TrygghetsVakten Vind att ventilera in torr luft. Detta ger kontrollerad ventilation och bra grundförutsättningar för en frisk och torr vind.

 

Avfuktare för enplanshus eller sidovind. Obs att TrygghetsVakten Vind Start enbart innehåller modul för kontrollerad ventilation. Kan kompletteras med värmekabelsmodul för utbyggnad i efterhand till TrygghetsVakten Vind Classic.

Klicka här för offert på installation!

TrygghetsVakten Vind Classic är i grunden samma system men är även utrustad med en värmekabel för avfuktning. Höjer kabeln temperaturen med bara en grad sänks luftfuktigheten med hela 5%.  Värmekabeln styrs på risken för mögelskador. Den går till exempel inte vid minusgrader på vinden eftersom att ingen mögeltillväxt sker vid dessa låga temperaturer.

När klimatet närmar sig vilkoren för att mögel och röta kan växa slår styrenheten i god tid på värmekabeln och värmer vinden tills risken är avvärjd.

Avfuktare för enplanshus med full vind där vinden är en stor volym. Byggyta upp till ca 120kvm. Består av modul för kontrollerad ventilation samt värmekabelsmodul.


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer