Avfuktare, vad finns det för varianter och var passar vilken den?

Avfuktare

Avfuktare ett aktivt skydd mot fukt

Avfuktaren utvecklades först av en svensk uppfinnare från Järna vid namn av Carl Munters examinerad på K.T.H. Avfuktaren kom att användas först och främst för militärt bruk på 40-50 talet. Numera finns avfuktare bland annat att finna hos läkemedelsindustrier, i bergrum, tunnlar och kommersiella fastigheter såsom exempelvis förskolor.

I och med att fukt- och mögel finns i ökad omfattning i villor, fritidshus och Attefallshus hittar man avfuktarna även där. Det finns en uppsjö av benämningar på i princip tre olika typer av avfuktare.

Benämning Hygrodynamisk och

 

Termisk avfuktare

Sorptionsavfuktare Kondensavfuktare
Vindsavfuktare        x       (x)  
Krypgrundsavfuktare        x        x  
Källaravfuktare          x        x
Tvättstugeavfuktare          x       x
Garageavfuktare       x        x      (x)
Förådsavfuktare        x        x      (x)

 

Kondensavfuktarna är lämpade för temperaturer över 18-19 C° vilket innebär inomhusklimat i Sverige. Dessa avfuktare är i allmänhet tillverkade i Asien utifrån de förutsättningar som finns där. När det är kallt och rått klimat används svensktillverkade sorbtionsavfuktare eller TrygghetsVaktens hygrodynamiska- eller termiska avfuktare. Det finns även sorptionsavfuktare med kondensatorer om  man inte kan leda ut den fuktiga luften genom en ventil.

Vad finns det för varianter och var passar vilken luftavfuktare?

Det finns en uppsjö med olika lösningar för att avfukta i olika utrymmen. En del avfuktare är mer lämpliga i olika utrymmen än andra och några avfuktare kan ge dig en kalldusch när det är dags att betala elräkningen. Innan du väljer vilken avfuktare du skall använda är det viktigt att ta reda på lite om utrymmet som skall avfuktas.

  • Är det ett uppvärmt utrymme?

  • Är det mycket damm i miljön?

  • Finns det risk för luktspridning?

  • Är utrymmet tätt eller finns det möjlighet att täta utrymmet?

  • Hur fuktigt är det?

 

Sorptionsavfuktare eller mera korrekt adsorptionsavfuktare fungerar genom att fuktig luft sugs in i en rotor som tar upp fukten i luften. Rotorn har ett stort antal luftkanaler där ytan är behandlad med ett fuktupptagande material som fångar upp vattenmolekylerna i den fuktiga luften.

Avfuktarens rotor blir efter hand mättad med fukt och den behöver torkas ut. Detta sker genom att uppvärmd luft blåser igenom rotorn, vattenmolekylerna förångas och fukten blåses ut ur luftavfuktaren och från det utrymme som ska avfuktas, som vattenånga.

Då sorptionsavfuktaren klarar kalla utrymmen är den lämplig i de flesta utrymmen som behöver avfuktas. Krypgrund, torpargrund, källare, kalla lagerlokaler etc. Energiförbrukningen på denna typ av avfuktare kan dock bli en överraskning. I en krypgrund på ca 90 kvm hamnar förbrukningen ofta över 3000 kWh per år. Det är också viktigt att utrymmet som skall avfuktas är helt tätat. Om inte så kan förbrukningen lätt bli det mångdubbla. Sorptionsavfuktaren fungerar som bäst vid akuta vattenskador i kalla utrymmen där nedtorkningshastighet är avgörande.

TrygghetsVaktens DH serie,  Munters och Corroventa är de vanligaste tillverkarna av sorptionsavfuktare.

Kondensavfuktare

Även kallad kylavfuktare fungerar genom att fuktig luft passerar genom en uppsättning kylslingor. Då kall luft kan bära mindre fukt än varm, kondenserar fukten mot kylslingorna som droppar ner i en behållare. Den kalla luften värms upp när den passerar genom ett värmeelement och ut i utrymmet igen.

Kondensavfuktaren är lämplig metod i uppvärmda utrymmen såsom i tvättstugan eller i ett poolrum. Kondensavfuktaren tappar större delen av sin kapacitet när temperaturen går under 14 grader vilket gör den till en olämplig luftavfuktare i kalla utrymmen såsom krypgrund, torpargrund, ouppvärmd källare och vind.

Woods och KCC är två starka varumärken på kondensavfuktare.

Termisk avfuktare

En termisk avfuktare arbetar enbart med värme. Genom att varm luft kan bära mer fukt än kall hindras kondensation och tack vare att varm luft expanderar i förhållande till kall luft skapas det en termisk rörelse. Den termiska rörelsen driver ut fukten genom ventilationen.

En termisk luftavfuktare är ett bra val i kalla utrymmen såsom krypgrund och torpargrund. Denna typ av avfuktare är ofta det mest effektiva sättet att avfukta kalla utrymmen. Med en smart styrning av värmen avfuktar systemet till en bråkdel av energiförbrukningen av andra system. Termiska avfuktare är bäst vid fasta installationer där driftsäkerhet, energi och ringa underhåll är avgörande.

TrygghetsVakten, vår egen avfuktare, är en termisk avfuktare med smart styrning.

Hygrodynamisk avfuktning

En vidareutveckling av vår avfuktare är produktfamiljen TrygghetsVakten Pro. Denna grupp av avfuktare kompletterar värmen med ånghaltstyrd ventilation. TrygghetsVakten Pro består av

TrygghetsVakten Pro-X

TrygghetsVaktens storsäljare. Önskas kraftig avfuktning och det finns moderat till hög påväxt  eller luftsmitta. Den reducerar högre radonvärden i krypgrunden.

TrygghetsVakten Vind Start

Även TrygghetsVakten Vind är en hygrodynamisk avfuktare. Avfuktaren använder det befintliga utomhusklimatet för att torka utrymmet. 

Vill du ha hjälp med val av avfuktare för krypgrund eller vind?  Fyll i vårt kontaktformulär så kommer en behörig installatör ut till dig.

Salter (Kaliumklorid)

Vissa salter kan absorbera fukt mycket bra. Genom att exponera kaliumklorid i ett fuktigt klimat kan man skapa sig en mycket enkel luftavfuktare. Saltet absorberar och binder fukt och blir till en fuktig sörja. Man kan soltorka saltet och använda det igen.

Kaliumklorid kan vara en bra avfuktningslösning för små oventilerade utrymmen såsom förpackade kameror och elektronik.

Torrbollen är en avfuktare som består av kaliumklorid.


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer