Torpargrundens historia och hur man skyddar den mot fukt, lukt och radon

Torpargrund

 

 

 

Torpargrunden är en föregångare till dagens krypgrund och den är till skillnad mot krypgrunden oftast inte möjlig att komma ner i. Historiskt byggde man hus genom att lägga stockar direkt på marken. I hörnen på huset grävde man ner stora stenar för att stabilisera stockarna. På stockarna lade man sedan ett löst bjälklag. Man lade bjälklaget löst för att lätt kunna byta ut de delar som det gick röta i. Som isolering skyfflade man upp jord, sand och aska mot stockarna. Detta skapade en så kallad mullbänk. Askan använde man för man ansåg att det stoppade skadedjur. 

Med tiden ersatte man stockarna med en staplad högre stenmur. Anledningen anses ha varit att man ville efterlikna herrgårdar och stadsbebyggelse.

Stenmuren tätades ibland med kalkbruk för att minska draget in i boytan.

Denna konstruktion skapade ett hålrum under huset, torpargrund. Under 1800 talet använde man ofta torv som isolering i bjälklaget. Denna ersattes i början av 1900 talet med sågspån. Torpargrunder byggdes fram till 50 talet.

Torpargrunden klarade sig ganska bra från fuktrelaterade skador då man ofta hade lite eller ingen isolering i bjälklaget samt en murstock som gick ner i torpargrunden. Man eldade i köksspisen hela året för att laga mat och hålla värmen. Detta gav i sin tur spillvärme ner i torpargrunden som genom värme kunde hålla en lägre relativ fuktighet.

Det är mycket viktigt att man inspekterar hela torpargrunden. Förutom risken med fukt, mögel och röta är det relativt vanligt med skadedjur såsom möss och olika insekter som kan skapa obehag. Inspektera hela torpargrunden två gånger per år för att försäkra dig om att det inte uppstått några problem.

Det är tyvärr inte helt ovanligt att äldre torpargrunder inte har någon inspektionslucka. Då grundmur ofta kan bestå av stora stenblock är det inte helt lätt att ta upp en lucka utifrån. Det bästa sättet är då att ta upp en lucka från insidan av huset genom golv och bjälklaget ner till torpargrunden.

När du inspekterar torpargrunden bör du titta efter färgförändringar i trossbotten, salt eller kalkutslag på grundmuren och stående vatten på marken.  Är man osäker bör en fackman kontaktas.

öppnad torpargrund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden visar en öppnad, modern torpargrund med mörkare område som indikerar kapilärfukt i muren närmast backen.  Den vita strimman ovanför mörka området är saltutfällningar.

Åtgärda en torpargrund

 

 

 

Det mest rationella och säkra sättet att åtgärda en torpargrund som inte är åtkomlig, är ovanifrång boytan.  Det vill säga att golvet rivs ut. Då kan man kontrollera att inte något har blivit angripet av nedbrytande svampar som exempelvis äkta hussvamp. När detta är gjort avlägsnas allt organiskt material som finns i marken i torpargrunden. 

Därefter återfylls utrymmet med ett kapilärbrytande skickt som exempelvis singel. Ännu bättre är exempelvis isodränkross, skumglas eller krypgrundsleca som isolerar bra mot kylan i backen.

Bilden ovan visar ett kapilärbrytande skikt leca kulor / lättklinkerkulor torpargrunden.

Bilden ovan visar ett kapilärbrytande skikt av leca kulor / lättklinkerkulor torpargrunden.  Både krypgrunds leca och singel innehåller fukt och bör övertäckas med en värmereflekterande, radon- och fuktskyddande armerad markväv.

TrygghetesVakten krypgrund är krypgrundsavfuktaren som får enkelt plats ner i det trånga utrymmet i torpargrunden. Styrenheten är 40 mm hög och bottenarean är 100x140mm.

Styrenheten  placeras lämpligast under en lucka mot torpargrunden för att enkelt kunna bytas ut om åskan skulle ha varit framme.

Ventilation bör finnas i grunden för att vädra ut fukt, jordlukt och radongas men har den tidigare, kanske 100-åriga grunden fungerat väl brukar man inte göra några ändringar.

 


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer