Att mäta Relativ Fuktighet på en vind eller krypgrund

Relativ luftfuktighet

 

 

 

Luftens fuktighet mäts i relativ fuktighet (% RF eller RH). Det illustrerar förhållandet mellan aktuell mängd vatten och maximal mängd vatten som luften kan bära vid en specifik temperatur. Vid 100 % RF är luften mättad och fukten blir synlig i form av små vattendroppar. 

Mätning av RF inne i krypgrund eller inne på en vind jämfört med utomhus

Att rakt av jämföra RF inne på en vind eller krypgrund med RF utomhus utan att ta hänsyn till temperaturen blir således fel för att avgöra om det är “fuktigare” med ett högre vatteninnehåll i luften. 

Mätvärdena måste prickas in med temperatur och RF i ett Mollierdiagram för att få fram absoluta vatteninnehållet.   Förfarandet är komplicerat och inte säkert att det blir rätt i och med att hygrometrar är sällan kallibrerade.

Speciellt vid låga temperaturer när vatteninnehållet är lågt i luften är det viktigt med nyligen utförd kalibrering samt att hygrometern är av hög kvaltiet.

Enklare och vilket rekomenderas är då att mäta effekten på krypgrunds- eller vindsinstallationen genom att mäta Fuktkvoten i virket.

Dygns- och årstidsvariation

RF varierar under dygnet och under årstider.  Som lägst är det på eftermiddagen då temperaturen är som högst. Specielt under perioden april till slutet av juli vilket illustreras i diagramet nedan.  Omvänt är RF som högst när det är som kallast under dygnet och under de kalla årstiderna.

Variation av RF mellan olika år

Utomhus och därmed i krypgrunder och på vindar varierar RF mellan olika år vilket nedan utförd RF-mätning åren 2004 – 2006 från en krypgrund i skåne visar.

Vilken relativ luftfuktighet får det vara i krypgrunder och på vindar?

En del “experter” hävdar att det inte får vara mer än RF 75%.  Sanningen är mer komplex än så. 

-Tillväxt styrs av temperatur.  Exempelvis vid låga temperaturer sker ingen tillväxt alls, även om det är RF 99%. 

-Tid – påväxten sker på ett organiskt material som som förser svampar och alger med näringsämnen.  Det är först när materialet är tillräckligt fuktigt som något händer. Därför är det viktigt att mäta på materialet och inte luften utanför.

-Fuktighet i materialet mäts bäst med en fuktkvotsmätare och medelvärdet bör ligga under 17-18%.  Vid minusgrader kan fuktkvoten ligga lite över dessa värden utan att det är risk för påväxt.

Så ett svar baserat på endast luftens relativa fuktighet har litet att göra med de verkliga tillväxtvilkoren för mikrobiell påväxt.

Faktum kvarstår att det är då och då för fuktigt klimat utomhus. Krypgrunder och vindar kan behöva ett fuktskydd som automatiskt går igång under dessa begränsade tillfällen.  Men också det omvända,  passa på att torka ner materialet genom styrd ventilation när det är gynsamt uteklimat.  Läs vidare om TrygghetsVaktens fuktskyddande produkter.

 


Fuktnytt


Besök oss på Hem och Villa Malmö!

Snart kommer våren till Skåne och då är vi där på Hem och Villa Malmö med våra Cerifierade entreprenörer.  Vår monterplats är K13. Så ta möjligheten att diskutera med oss krypgrund eller vind under perionden 7-10 mars!
Läs mer

Träffa oss på Stockholmsmässan 11-14/10!

Det är alltid givande att träffa en fackman och vi har alla samlade från stockholmsområdet i vår monter så kom förbi!  Där kan du boka en kontroll hos våra certifierade installatörer eller bara diskutera med oss gällande din krypgrund, vind eller kanske om radon.   Boka in Hem Villa & Bostadsrätt Stockholm / Älvsjö 11-14… View Article
Läs mer

Värmebölja under veckan och upp till 30!

Värmebölja under veckan och upp till 30° över hela Sverige efter denna kalla och blöta vinter! Skönt för alla? Vi som har monterat in en TrygghetsVakten vindsavfuktare har det lite bättre än andra villaägare. Just nu håller dessa installerade avfuktare vindarna och därmed husen svalare genom en inbyggd komfortfunktion. När det är hett på villavindarna… View Article
Läs mer

TrygghetsVakten i TV5 igen!

Se TrygghetsVakten TV-rutan i kväll, klockan 21.00  i TV 5 Sofias Änglar! Åtgärden började med att den certifierade entreprenörern Waterproof sanerade råspont och vindsbjälklag med TrygghetsVaktens saneringsvätska.  Efter ett par dagars avfuktning med sorptionsavfuktaren DH2  isolerades vindsbjälklaget med ett diffusionstät polyuretanskum.  Det härdade skummet var utmärkt att krypa på. Därefter monterades vindsavfuktare Trygghethetsvakten Vind Classic… View Article
Läs mer

Vår Certifierade installatör söker medarbetare

Waterproof i Stockholm expanderar Vi på TrygghetsVakten tycker det är väldigt kul att det går bra för våra samarbetspartners! Är du intresserad eller kännner du någon som kan tänkas vara intresserad av en roll som säljande installatör hos Waterproof så hör av er till Janne Gibsten på 08-560 431 55.  Det är ett arbete som… View Article
Läs mer

Certifierad installatör av vindsavfuktare på TV den 3/4 kl 20,00!!

TrygghetsVaktens certifierade installatör Bosse på BMR räddar en riktigt möglig vind i Lessebo.  Allt detta kan man nu se på Sofias Änglar avsnitt 10, TV5, måndagen 3/4 klockan 20,00*.  Vinden saneras mot både svartmögel och vitmögel. Därefter monteras TrygghetsVaktens vindsavfuktare för att skydda för den kalla årstidens fukt- och kondens mot insidan av yttertaket.  Så… View Article
Läs mer

Besök oss på vårens mässor!

Besök oss på Stora Villamässan i Malmö  1-4 mars 2018, monter nr K13 . Det går också bra att boka en inspektion av din krypgrund eller vind med någon av våra entreprenörer. Eller kom bara förbi och plocka en broschyr. Vi kommer även lite senare i vår  vara med på Nordbygg, Stockholmsmässan i Älvsjö den 10-13 april monter nr A18:03. Oberoende av… View Article
Läs mer

Säljansvarig södra Sverige sökes!

Det går bra för TrygghetsVakten därför söker vi nu en säljansvarig södra Sverige under våren 2018. TrygghetsVakten och systerbolaget Mätforum, med ett starkt sortiment inom mätinstrument, radonsugar, avfuktare för vattenskador och sanering behöver rekrytera en ansvarig för försäljning i södra Sverige.  Vi tänkte att utgångsorten skulle vara Göteborg.  Kundgrupper är primärt företag inom bygg- och … View Article
Läs mer

Höstens mässor i Stockholm och Göteborg

12-15 oktober i Älvsjö / Stockholmsmässan ställer vi ut på Hem, villa & bostadsrätt och har moterplats A03:18.  Sedan fortsätter vi med Hem, Villa & Bostadsrätt Göteborg 2017, den 27 – 29 oktober på Svenska Mässan och monterplats C03:01. Kom och fråga oss om din krypgrund eller vind.  Det går ocks bra att boka en… View Article
Läs mer